Documenten van Gemeenschap Hennepnatie Organisatie Crowdfunding: Community Fonds voor Microdecorticators

1. Definieer je project en doelen:

Verwoord duidelijk het doel en de visie van je project en benadruk de sociale en milieu-impact ervan.
Stel specifieke doelen voor de crowdfundingcampagne, inclusief het benodigde financieringsbedrag en het tijdsbestek.
Bepaal het coöperatieve model en de structuur, waarin de rechten en verantwoordelijkheden van de leden worden beschreven.

Om communities te ontsluiten in hun dagelijkse noden, nieuwe markten en schone, circulaire productiestromen te genereren, bodemsaneringen te stimuleren, kleinschalige hennep-industrie rendabel te maken, communities zelfvoorzienend te maken.
De acquisitie van een microdecorticator die op korte tijd relatief grote hoeveelheden hennepbast en hennepvezel kan produceren is een must voor kleine communties en individuele boeren.  Omdat de aankoop prijs zo hoog is – de machines dienen van superieuere kwaliteit te zijn omwille van de sterke vezel – stellen wij een leasingfonds op waarmee we aankoopprijs en onderhoudskosten tot een minimum kunnen beperkt worden.  Het businessmodel is in eerste instantie dan ook een beperkt verhuur en leasing-model, dat kan gedeeld worden en overdraagbaar is via lidmaatschap van de coöperatie.

2. Kies het juiste platform:

Onderzoek verschillende crowdfundingplatforms zoals Kickstarter, Indiegogo of platforms die gespecialiseerd zijn in coöperatieve initiatieven.
Vergelijk platformfuncties, kosten, doelgroep en succespercentages van vergelijkbare projecten.
Kies een platform dat aansluit bij de waarden van je project en dat gunstige voorwaarden biedt voor coöperatieve ondernemingen.

3. Creëer een overtuigende campagne:

Ontwikkel een boeiend verhaal dat potentiële donateurs aanspreekt en waarin de voordelen van hennep en het coöperatieve model worden benadrukt.
Maak visuals van hoge kwaliteit, zoals video’s, foto’s en infographics om je project en hennepproducten te laten zien.
Leg beknopt je financieringsbehoeften uit, hoe het geld zal worden gebruikt en het verwachte rendement voor donateurs.

4. Bouw een sterke gemeenschap:

Maak gebruik van sociale mediaplatforms en online gemeenschappen om je campagne te promoten en in contact te komen met potentiële backers.
Richt je op hennepliefhebbers, milieubewuste consumenten en investeerders met een sociale impact.
Werk samen met beïnvloeders, brancheorganisaties en relevante mediakanalen om de zichtbaarheid te vergroten.

5. Bied aantrekkelijke beloningen:

Ontwerp een trapsgewijs beloningssysteem met verschillende contributieniveaus gekoppeld aan tastbare voordelen.
Bied unieke beloningen in verband met je hennepproducten, zoals vroege toegang, exclusieve kortingen, items in beperkte oplage of eigendomsaandelen in de coöperatie.
Creëer een gevoel van urgentie en exclusiviteit om potentiële backers te stimuleren.

6. Zorg voor transparantie en communicatie:

Werk je campagnepagina en sociale mediakanalen regelmatig bij met voortgangsrapporten, bereikte mijlpalen en toekomstplannen.
Reageer snel op vragen van potentiële backers en onderhoud een open communicatie gedurende de campagne.
Bouw vertrouwen op door transparantie te tonen in je acties en hoe fondsen worden gebruikt.

7. Overwegingen voor na de campagne:

Bedank je backers en houd ze op de hoogte van de voortgang van het project.
Vervul beloningen onmiddellijk en voldoe aan de verwachtingen die tijdens de campagne zijn gesteld.
Gebruik het momentum dat door de campagne wordt gegenereerd om je coöperatieve onderneming verder te laten groeien en te pleiten voor de hennepindustrie.

Onthoud dat het bouwen van een succesvolle crowdfundingoplossing voor een coöperatieve henneponderneming een combinatie vereist van een overtuigende visie, strategische planning, betrokkenheid van de gemeenschap en transparante communicatie. Door deze stappen te volgen en aan te passen aan je specifieke project, kun je de kracht van collectieve financiering benutten en een duurzame en sociaal bewuste hennepindustrie bevorderen.

Aanvullende bronnen:

Hoe start je een crowdfundingcampagne voor je coöperatie: https://medium.com/start-coop/the-co-op-financing-playbook-c889341cfe9c
Beste werkwijzen voor crowdfunding van een coöperatief bedrijf: https://www.crowdfundbetter.com/cooperatives-and-crowdfunding-a-natural-fit/
Crowdfundingplatforms voor sociale ondernemingen: https://ied.eu/blog/social-entrepreneurship-crowdfunding-platforms/
Door strategisch een crowdfundingoplossing te creëren met de focus op het opbouwen van een gemeenschap en transparantie, heeft je coöperatie het potentieel om te bloeien en bij te dragen aan een bloeiende hennepindustrie.

Hennepnatie Gemeenschap
0