Onleed: Hoe onderzoekers en de industrie hennepveredeling verbeteren

14 September, 2022

Terwijl de focus op het creëren van een economisch levensvatbare markt voor hennepvezels in de Verenigde Staten groeit – voor gebruik in de bouw, plastic, textiel en andere industrieën – onderzoeken belanghebbenden steeds vaker nieuwe manieren om een belangrijk onderdeel van het productieproces van hennepvezels te verbeteren: roten.

 

Roten is een proces dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de landbouw, zowel voor hennep als voor jute, vlas, kenaf en andere gewassen. Het houdt in dat microben de chemische bindingen afbreken die de bastvezels van de hurd, of houtachtige kern van de plant, samenhouden. “Dit is nodig voor industriële ontkorsting van bastvezelplanten, waaronder hennep”, vertelt Luke Moe, universitair hoofddocent aan de faculteit planten- en bodemwetenschappen van de Universiteit van Kentucky, aan Hemp Benchmarks. “Microben breken de ‘lijm’ af die de vezels bij elkaar houdt, die bestaat uit lagen van de polysachariden pectine en hemicellulose.”

 

Wat zijn de soorten Retting?
Traditioneel zijn er twee soorten henneproting. Roten in het veld of in de dauw, zoals de namen al suggereren, houdt in dat de geoogste hennepplanten enkele weken in het veld blijven staan en gedeeltelijk kunnen ontbinden. Zoals de Economic Research Service (ERS) van het USDA opmerkt, moeten hennepboeren “het proces nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de bastvezels loskomen van de binnenste kern zonder dat de kwaliteit veel achteruitgaat”. Hoewel vocht nodig is voor de vereiste microbiële afbraak, moeten telers er ook voor zorgen dat de gerootte hennep droog genoeg is om in balen te verpakken.

De andere traditionele methode is roten in water. Bij deze methode worden de geoogste hennepstengels ondergedompeld in water – rivieren en vijvers, maar ook watertanks of vaten – en moeten ze ook regelmatig gecontroleerd worden. Volgens de ERS levert waterroten een meer uniforme vezel van hoge kwaliteit op, “maar het proces is erg arbeids- en kapitaalintensief”. Het kan ook milieuproblemen veroorzaken met het afvalwater.

Nog steeds een ‘kunstvorm
Morgan Tweet is Chief Operating Officer bij IND HEMP, een in Montana gevestigd industrieel hennepbedrijf dat zowel hennepvezel als -graan verwerkt. Ze vertelde Hemp Benchmarks dat het roten van hennep nog steeds “een beetje een kunstvorm” is. Het proces is niet erg bekend in de VS, voegde ze eraan toe, en veel hennepproducenten en andere belanghebbenden zijn nog steeds niet goed op de hoogte van het roten. Tweet benadrukte echter het belang ervan: “Roten speelt een grote rol in de kwaliteit van het product dat je probeert te bereiken. Voor ons in het bijzonder heeft het invloed op onze opbrengsten en mogelijkheden, evenals op de uiteindelijke kwaliteit, zowel aan de kant van de kuil als aan de vezelzijde.”

Audrey Law is biologie-instructeur aan het Bluegrass Community and Technical College in Kentucky. Ze is coördinator van het biotechnologieprogramma van de school en is co-auteur van een academisch artikel over het roten van hennep met Luke Moe van de Universiteit van Kentucky. De uitdaging bij het roten van hennep, vertelde ze aan Hemp Benchmarks, is dat hennepvezels gemaakt zijn van cellulose en “we willen niet dat die wordt afgebroken – dus het wordt een dunne lijn tussen genoeg roten om de vezels van de plant te scheiden en niet te veel roten om die vezels te verzwakken zodat ze minder waardevol zijn nadat ze zijn verwerkt.”

Hoe kan het roten consistenter en efficiënter worden gemaakt?
Law gelooft dat er nog veel moet worden verbeterd om het roten economisch efficiënter te maken. “Het proces moet consistenter worden. Hoe meer ervaringen, hoe beter je hierin wordt.” Op dit moment maakt men zich zorgen over extra kosten – “Alles wat de boer moet doen [voor] extra’s, zoals het sproeien van een additief over een veld,” merkte ze op – gezien de kleine marges waar hennepboeren mee te maken hebben. Law legde uit dat onderzoekers verschillende hennepvariëteiten bekijken, waaronder die op vergelijkbare breedtegraden in Europa, om te bepalen welke variëteiten het meest geschikt zijn om het rottingsproces te bevorderen.

Ze vertelde ook dat boeren die ervaring hebben met het roten van hennep al een eenvoudige veldtest voor hun planten hebben, “waarbij je de stengels pakt en ze in je handen uit elkaar trekt. Het is vrij eenvoudig om vast te stellen of de hennep te weinig geroot is. De vezels plakken aan elkaar en dat is slecht voor machines. Het moeilijkste is om te weten wanneer het te ver geroot is.

Law voegde eraan toe dat laboratoriumtesten naar manieren om het roten van hennep te bevorderen tot nu toe slechts gemengde resultaten hebben opgeleverd. “We hebben wat stengels genomen en geprobeerd om ze onder verschillende omstandigheden in de kas te roten; er is eerder onderzoek gedaan naar het toevoegen van enzymen,” zei ze. “Maar het was niet ontwikkeld op veldschaal; niet kosteneffectief of gemakkelijk uit te voeren door de boer.” Volgens Law keken de roteerexperimenten waar ze bij betrokken was ook naar de mogelijke optimale vochtniveaus die nodig zijn om het microbiële proces te versnellen.

Moeder natuur en het biochemische proces begrijpen
Morgan Tweet van IND Hemp zei dat haar bedrijf heeft geëxperimenteerd met manieren om het roten in het veld te verkorten tot enkele weken in plaats van enkele maanden. “Het is voor ons nog steeds een groot vraagteken… hoe we het kunnen beheersen,” voegde ze eraan toe. “Het is allemaal moeder natuur. Het is niet alleen water, maar ook warmte en tijd. Het zijn drie variabelen waar we weinig controle over hebben.”

Omdat het rotten van hennepvelden wordt beïnvloed door factoren als klimaat, daglengte en regionale vochtniveaus, kijken onderzoekers naar manieren om het rottingsproces te ondersteunen, zodat het uniformer en kostenefficiënter wordt. “Zodra we meer weten over het biochemische proces en welke microben belangrijk zijn in dit proces, kunnen we beginnen met het onderzoeken van zaken als microbiële inoculanten of enzymtoepassingen,” zegt Luke Moe.

“Het standaardiseren van het roten is een belangrijk doel voor onderzoekers en producenten, maar we hebben nog veel werk te doen op dit gebied. Toekomstig onderzoek moet zich richten op een beter begrip van de biochemische processen en zelfs op het ontwikkelen van methoden om in het veld de volledigheid van het roten en de vezelkwaliteit te testen. Natuurlijk hangt dit alles af van het vinden van geschikte plantenvariëteiten en het optimaliseren van de agronomische variabelen. Kortom, er is genoeg onderzoek te doen – en dat maakt het leuk voor degenen onder ons die betrokken zijn bij deze projecten.”

Link

 

Crowdfunding: Community Fonds voor Microdecorticators

1. Definieer je project en doelen:

Verwoord duidelijk het doel en de visie van je project en benadruk de sociale en milieu-impact ervan.
Stel specifieke doelen voor de crowdfundingcampagne, inclusief het benodigde financieringsbedrag en het tijdsbestek.
Bepaal het coöperatieve model en de structuur, waarin de rechten en verantwoordelijkheden van de leden worden beschreven.

Om communities te ontsluiten in hun dagelijkse noden, nieuwe markten en schone, circulaire productiestromen te genereren, bodemsaneringen te stimuleren, kleinschalige hennep-industrie rendabel te maken, communities zelfvoorzienend te maken.
De acquisitie van een microdecorticator die op korte tijd relatief grote hoeveelheden hennepbast en hennepvezel kan produceren is een must voor kleine communties en individuele boeren.  Omdat de aankoop prijs zo hoog is – de machines dienen van superieuere kwaliteit te zijn omwille van de sterke vezel – stellen wij een leasingfonds op waarmee we aankoopprijs en onderhoudskosten tot een minimum kunnen beperkt worden.  Het businessmodel is in eerste instantie dan ook een beperkt verhuur en leasing-model, dat kan gedeeld worden en overdraagbaar is via lidmaatschap van de coöperatie.

2. Kies het juiste platform:

Onderzoek verschillende crowdfundingplatforms zoals Kickstarter, Indiegogo of platforms die gespecialiseerd zijn in coöperatieve initiatieven.
Vergelijk platformfuncties, kosten, doelgroep en succespercentages van vergelijkbare projecten.
Kies een platform dat aansluit bij de waarden van je project en dat gunstige voorwaarden biedt voor coöperatieve ondernemingen.

3. Creëer een overtuigende campagne:

Ontwikkel een boeiend verhaal dat potentiële donateurs aanspreekt en waarin de voordelen van hennep en het coöperatieve model worden benadrukt.
Maak visuals van hoge kwaliteit, zoals video’s, foto’s en infographics om je project en hennepproducten te laten zien.
Leg beknopt je financieringsbehoeften uit, hoe het geld zal worden gebruikt en het verwachte rendement voor donateurs.

4. Bouw een sterke gemeenschap:

Maak gebruik van sociale mediaplatforms en online gemeenschappen om je campagne te promoten en in contact te komen met potentiële backers.
Richt je op hennepliefhebbers, milieubewuste consumenten en investeerders met een sociale impact.
Werk samen met beïnvloeders, brancheorganisaties en relevante mediakanalen om de zichtbaarheid te vergroten.

5. Bied aantrekkelijke beloningen:

Ontwerp een trapsgewijs beloningssysteem met verschillende contributieniveaus gekoppeld aan tastbare voordelen.
Bied unieke beloningen in verband met je hennepproducten, zoals vroege toegang, exclusieve kortingen, items in beperkte oplage of eigendomsaandelen in de coöperatie.
Creëer een gevoel van urgentie en exclusiviteit om potentiële backers te stimuleren.

6. Zorg voor transparantie en communicatie:

Werk je campagnepagina en sociale mediakanalen regelmatig bij met voortgangsrapporten, bereikte mijlpalen en toekomstplannen.
Reageer snel op vragen van potentiële backers en onderhoud een open communicatie gedurende de campagne.
Bouw vertrouwen op door transparantie te tonen in je acties en hoe fondsen worden gebruikt.

7. Overwegingen voor na de campagne:

Bedank je backers en houd ze op de hoogte van de voortgang van het project.
Vervul beloningen onmiddellijk en voldoe aan de verwachtingen die tijdens de campagne zijn gesteld.
Gebruik het momentum dat door de campagne wordt gegenereerd om je coöperatieve onderneming verder te laten groeien en te pleiten voor de hennepindustrie.

Onthoud dat het bouwen van een succesvolle crowdfundingoplossing voor een coöperatieve henneponderneming een combinatie vereist van een overtuigende visie, strategische planning, betrokkenheid van de gemeenschap en transparante communicatie. Door deze stappen te volgen en aan te passen aan je specifieke project, kun je de kracht van collectieve financiering benutten en een duurzame en sociaal bewuste hennepindustrie bevorderen.

Aanvullende bronnen:

Hoe start je een crowdfundingcampagne voor je coöperatie: https://medium.com/start-coop/the-co-op-financing-playbook-c889341cfe9c
Beste werkwijzen voor crowdfunding van een coöperatief bedrijf: https://www.crowdfundbetter.com/cooperatives-and-crowdfunding-a-natural-fit/
Crowdfundingplatforms voor sociale ondernemingen: https://ied.eu/blog/social-entrepreneurship-crowdfunding-platforms/
Door strategisch een crowdfundingoplossing te creëren met de focus op het opbouwen van een gemeenschap en transparantie, heeft je coöperatie het potentieel om te bloeien en bij te dragen aan een bloeiende hennepindustrie.